Lekker koken is al vele jaren een grote hobby van mij. Hoe leuk is het om daarbij het Poolse Bunzlau aardewerk te combineren en jullie als gebruiker te insprireren met gevarieerde en verschillende recepten. Iedere maand weer een nieuw recept! Wil je meer recepten zien? Klik dan op deze link 

Bananenbrood

  •  
  • 3 eieren
  • 3 bananen
  • 150 gram amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 theelepels koekkruiden
  • 100 gram bosbessen
  • handje pecan of walnoten

Werkwijze

  • Oven voorverwarmen op 180 graden
  • Smeer een ovenschaal diep langwerpig, quiche 23 of  ovenschaal ondiep medium in met wat olie
  • Meng de in stukjes gesneden banaan, eieren, amandelmeel, bakpoeder en koekkruiden met de mixer tot een glad beslag
  • Voeg bosbessen en noten toe
  • Doe het beslag in de schaal en bak het brood tot het goudbruin is in 30-40 minuten ( dit is afhankelijk van de gebruikte ovenschaal )

 

Kokos bonkjes 12 stuks

  • 2 eieren middelgroot
  • 70 gram kristalsuiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 100 gram geraspte kokos
  • mespuntje zout
  • handje rozijnen


Werkwijze

  • Oven voorverwarmen op 175 graden
  • Splits de eieren en zorg dat er geen eigeel bij het eiwit komt. 
  • Mix de eiwitten met vanillesuiker en zout in een kom tot een stevig schuim. Meng kristalsuiker met kokos in een andere schaal en schep het eiwitschuim er voorzichtig door en voeg de rozijnen toe.
  • Leg bakpapier op de bakplaat.
  • Maak 12 gelijke bolletjes en druk ze een beetje plat en bak de bonkjes 15-17 minuten in de oven tot ze mooi goudbruin zijn.

 

Pasteitje met Runder ragout

Maak eerst de bouillon

  • 500 gram runder poulet
  • 2 uien, grof gesneden
  • 2 runder bouillonblokjes
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 liter water


De roux

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 500ml bouillon
  • Vers gemalen peper


Werkwijze
Doe 1 liter water in een pan en voeg runder poulet met 2 bouillonblokjes toe en breng dit aan de kook. Voeg daarna 2 grofgesneden uien en de laurierblaadjes toe en laat dit op een klein pitje ongeveer 3 uur zachtjes garen tot het vlees helemaal zacht en gaar is. Controleer regelmatig of er voldoende water in de pan blijft. Zet een zeef op een pan en giet de bouillon erdoor heen en zorg dat het vlees met uien en laurierblaadjes in de zeef achter blijft. Verwijder de laurierblaadjes. Doe het vlees met de uien in een keukenmachine en maal het net niet fijn en zet even weg.

Maak vervolgens de roux door de boter zachtjes te laten smelten (laat niet verkleuren) en voeg alle bloem toe. Zet het vuur laag en roer met een houten spatel tot je een papje hebt. Blijf roeren en laat de bloem enkele minuten garen.
Voeg voorzichtig beetje bij beetje de bouillon toe en blijf roeren zodat er geen klontjes in komen. Pas als de bouillon helemaal is opgenomen voeg je een grotere hoeveelheid toe. Blijf bouillon toevoegen totdat je de gewenste dikte hebt. Voeg het vlees toe en roer het geheel goed door, eventueel voeg je nog bouillon toe als het te dik is.
Breng op smaak met versgemalen peper. Serveer de ragout in een pasteibakje en doe er wat fijngesneden peterselie overheen.

 

Caramel notentaartje

Het deeg

  • 50 gram suiker
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram geraspte kokos
  • 50 gram gesmolten boter
  • Doe suiker, bakmeel en geraspte kokos in een kom en meng goed door elkaar. Voeg de gesmolten boter toe en maak er een samenhangend deeg van.
     

Vulling

  • 100-150 gram gemengde noten, bv. amandelen en walnoten
  • 1 blikje gecondenseerde gezoete melk. (Je hebt niet alles nodig)
  • klein beetje Maldon zoutvlokken 

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Vet een boterkoekvorm van 26cm of 1 kleine quichevorm van 19cm heel goed in.
  • Verdeel het deeg over de bodem en de randen en bak 10 minuten in de oven
  • Neem de schaal uit de oven en verdeel de noten over het deeg 
  • Verdeel voorzichtig de gecondenseerde melk over de noten en strooi er wat zoutvlokken overheen.
  • Bak de koek nog 20-25 minuten tot goudbruin
© 2013 - 2021 De Pools Aardewerk Shop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel