Lekker koken is al vele jaren een grote hobby van mij. Hoe leuk is het om daarbij het Poolse Bunzlau aardewerk te combineren en jullie als gebruiker te insprireren met gevarieerde en verschillende recepten. Iedere maand weer een nieuw recept! Wil je meer recepten zien? Klik dan op deze link 

Pecan dadel taart

  •  300 gram amandelmeel
  • 1 ei
  • 45 gram kokosolie (gesmolten)
  • 15ml vanille-aroma
  • 2 eetlepels honing
  • rasp van 1 citroen of 50 gram gemalen kokos
  • 300 gram medjoul dadels zonder pit
  • 150ml ongezoete amandelmelk
  • royale hoeveelheid pecan noten
  • bosbessen 

Werkwijze

  • Oven voorverwarmen op 180 graden
  • Quiche schaal van 26cm invetten met wat extra olie
  • Doe amandelmeel, gesmolten kokosolie, 1 ei, vanille-aroma, honing en citroenrasp (of gemalen kokos) in een kom en maak een mooi samenhangend deeg
  • Vul de ovenschaal met het deeg en bak 12-15 minuten tot goudbruin. Haal de schaal uit de oven, laat 15 minuten afkoelen en zet de schaal in de koelkast
  • Meng de dadels zonder pit met de amandelmelk in de keukenmachine tot een smeuig mengsel en vul de taart hiermee
  • Versier de taart met een royale hoeveelheid dadels en bosbessen.
  • Het lekkerste is om de taart koud te serveren.

 

Abrikozen kruimeltaart

 

  • 200 gram havermeel
  • 100 gram amandelmeel
  • 150 gram kokosolie
  • 1 citroen
  • 50ml honing
  • 1kg verse abrikozen
  • 75 gram pecan noten in stukjes gesneden
  • 1 ei

Werkwijze

  • Oven voorverwarmen op 160 graden
  • Smeer een ovenschaal ondiep medium of een quicheschaal van 26cm in met wat olie
  • Doe havermeel, amandelmeel, voorzichtig gesmolten kokosolie, rasp van 1 citroen, honing en een snufje zout in een kom en kneed de massa tot een mooi deeg.
  • Zet even in de koelkast
  • Was en ontpit de abrikozen en snij ze in partjes
  • Gebruik 350 gram van het deeg om de bodem en de randen te bekleden en vul de schaal met de abrikozen en pecan nootjes
  • Verkruimel de rest van het deeg gelijkmatig over de abrikozen en bestrijk het daarna met het losgeklopte ei
  • Bak de taart in ongeveer 35-40 minuten tot goudbruin

 

Brownie taart

  • 150 gram zachte roomboter
  • 2 eieren
  • 180 gram majoli dadels ( zacht, anders even weken ) zonder pit in stukjes gesneden
  • 50 gram cacaopoeder
  • 75 gram amandelmeel
  • 6 gram bakpoeder
  • mespuntje zout
  • 80 gram courgette, in kleine stukjes gesneden

Werkwijze

  • 1 ovenschaal rond van 26-27 cm of een ovenschaal ondiep medium invetten en de oven voorverwarmen op 180 graden
  • doe de zachte roomboter in de keukenmachine samen met de dadels en eieren en meng het geheel fijn
  • meng in een aparte schaal amandelmeel, cacao, bakpoeder en zout en voeg dit samen met de courgetteblokjes toe aan het dadel mengsel.
  • maak er een mooi beslag van en stort het beslag in de ovenschaal.
  • bak de taart 25 minuten, zet hierna de oven uit met de deur op een kier en laat de taart 30 minuten afkoelen.

Maak de Topping 

  • 60 gram zachte roomboter
  • 90 gram majoli dadels ( zacht, anders even weken ) zonder pit in stukjes
  • 75 ml kokosmelk
  • 35ml espresso
  • 50 gram cacaopoeder

Werkwijze

  • meng de zachte boter met dadels, kokosmelk en espresso in de keukenmachine
  • voeg voorzichtig cacaopoeder toe
  • smeer de topping uit over de taart en zet in de koelkast
  • als de topping gestold is kan de taart aangesneden worden.
  • versier met frambozen en eventueel kokoscreme

 

Pasteitje met Runder ragout

Maak eerst de bouillon

  • 500 gram runder poulet
  • 2 uien, grof gesneden
  • 2 runder bouillonblokjes
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 liter water


De roux

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 500ml bouillon
  • Vers gemalen peper


Werkwijze
Doe 1 liter water in een pan en voeg runder poulet met 2 bouillonblokjes toe en breng dit aan de kook. Voeg daarna 2 grofgesneden uien en de laurierblaadjes toe en laat dit op een klein pitje ongeveer 3 uur zachtjes garen tot het vlees helemaal zacht en gaar is. Controleer regelmatig of er voldoende water in de pan blijft. Zet een zeef op een pan en giet de bouillon erdoor heen en zorg dat het vlees met uien en laurierblaadjes in de zeef achter blijft. Verwijder de laurierblaadjes. Doe het vlees met de uien in een keukenmachine en maal het net niet fijn en zet even weg.

Maak vervolgens de roux door de boter zachtjes te laten smelten (laat niet verkleuren) en voeg alle bloem toe. Zet het vuur laag en roer met een houten spatel tot je een papje hebt. Blijf roeren en laat de bloem enkele minuten garen.
Voeg voorzichtig beetje bij beetje de bouillon toe en blijf roeren zodat er geen klontjes in komen. Pas als de bouillon helemaal is opgenomen voeg je een grotere hoeveelheid toe. Blijf bouillon toevoegen totdat je de gewenste dikte hebt. Voeg het vlees toe en roer het geheel goed door, eventueel voeg je nog bouillon toe als het te dik is.
Breng op smaak met versgemalen peper. Serveer de ragout in een pasteibakje en doe er wat fijngesneden peterselie overheen.

 

Caramel notentaartje

Het deeg

  • 50 gram suiker
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram geraspte kokos
  • 50 gram gesmolten boter
  • Doe suiker, bakmeel en geraspte kokos in een kom en meng goed door elkaar. Voeg de gesmolten boter toe en maak er een samenhangend deeg van.
     

Vulling

  • 100-150 gram gemengde noten, bv. amandelen en walnoten
  • 1 blikje gecondenseerde gezoete melk. (Je hebt niet alles nodig)
  • klein beetje Maldon zoutvlokken 

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Vet een boterkoekvorm van 26cm of 1 kleine quichevorm van 19cm heel goed in.
  • Verdeel het deeg over de bodem en de randen en bak 10 minuten in de oven
  • Neem de schaal uit de oven en verdeel de noten over het deeg 
  • Verdeel voorzichtig de gecondenseerde melk over de noten en strooi er wat zoutvlokken overheen.
  • Bak de koek nog 20-25 minuten tot goudbruin
© 2013 - 2021 De Pools Aardewerk Shop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel