Lekker koken is al vele jaren een grote hobby van mij. Hoe leuk is het om daarbij het Poolse Bunzlau aardewerk te combineren en jullie als gebruiker te insprireren met gevarieerde en verschillende recepten. Regelmatig zie je hier een nieuw recept! Wil je meer recepten zien? Klik dan op deze link 

Tiramisu met limoncello

  • 21 lange vingers
  • 2 eigeel
  • 2 eiwit
  • 250 gram mascarpone
  • 50 gram suiker
  • 200ml limoncello
  • stukje pure chocolade
  • rasp 1/2 citroen 

Werkwijze

  • maak dit dessert ruim 4 uur voor gebruik
  • langwerpige diepe ovenschaal 32x19x6,2cm hoog
  • smeer de schaal in met wat olie
  • meng eigeel met suiker en rasp van een 1/2 citroen en voeg mascarpone en 15ml limoncello toe
  • de eiwitten in een schone kom en met de mixer stijfkloppen
  • schep de stijf geslagen eiwitten voorzichtig door het mascarpone mengsel
  • de rest van de limoncello in een schaaltje doen
  • doop hierin 1 voor 1 de lange vingers en maak de eerste laag in de schaal
  • smeer een goede laag van het mascarpone mengsel hierover uit
  • herhaal deze werkwijze tot 3 lagen en eindig met het mascarpone mengsel
  • versier met 3 plakjes citroen
  • rasp de pure chocolade over de bovenlaag en zet tot gebruik in de koelkast 

Pompoen brood
 inspiratie J.Alblas

 

  • 250 gram pompoenblokjes
  • 6 eieren
  • 150 gram havermeel
  • 150 gram amandelmeel
  • 100 gram pecannoten
  • 100 gram rozijnen
  • 30 gram speculaaskruiden
  • olijfolie

Werkwijze

  • verwarm de oven voor op 200 graden
  • vet een ronde ovenschaal van 26cm in en doe de pompoenblokjes erin
  • besprenkel met wat olijfolie en zet 30 minuten in de oven
  • haal de pompoen uit de oven en mix tot een zachte puree
  • laat de oven afkoelen tot 160 graden
  • klop de eieren los in een kom, voeg puree, havermeel, amandelmeel, noten, rozijnen en speculaaskruiden toe
  • mix alles tot een mooi deeg en vul de ovenschaal
  • bak ongeveer 30 minuten tot goudbruin
  • laat het geheel afkoelen en snij een puntje af
  • heerlijk als ontbijt met wat joghurt en bosbessen of als tussendoortje

 

Cobbler met gemengd fruit                           

inspiratie Delicious

  • 3 appels
  • 1 sinaasappel
  • 250 gram blauwe bessen (evt uit diepvries)
  • kaneel
  • 175 gram amandelmeel
  • 7 gram bakpoeder
  • 100 gram koude roomboter, in blokjes
  • 200ml houdbare slagroom
  • amandelschaafsel
  • vanille vla of ijs

Werkwijze

  • Neem een lage ovenschaal van 30,5x23,5x5cm en vet deze in
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Schil het fruit, snijd in partjes, voeg blauwe bessen toe en doe alles in de ovenschaal
  • strooi er wat kaneel overheen
  • Maak een deeg van het amandelmeel, bakpoeder en blokjes boter
  • Voeg slagroom toe en klop er een mooi schepbaar beslag van
  • Schep met een natte ijsbolletjes tang of 2 lepels dikke dotten beslag over het fruit
  • Hou wat afstand want het beslag vloeit uit
  • Bak de cobbler 25-30 minuten tot het fruit bubbet en de deegbollen goudbruin zijn
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur, bestrooi met amandelschaafsel en serveer met vanillevla of vanille-ijs

 

Pasteitje met Runder ragout

Maak eerst de bouillon

  • 500 gram runder poulet
  • 2 uien, grof gesneden
  • 2 runder bouillonblokjes
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 liter water


De roux

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 500ml bouillon
  • Vers gemalen peper


Werkwijze
Doe 1 liter water in een pan en voeg runder poulet met 2 bouillonblokjes toe en breng dit aan de kook. Voeg daarna 2 grofgesneden uien en de laurierblaadjes toe en laat dit op een klein pitje ongeveer 3 uur zachtjes garen tot het vlees helemaal zacht en gaar is. Controleer regelmatig of er voldoende water in de pan blijft. Zet een zeef op een pan en giet de bouillon erdoor heen en zorg dat het vlees met uien en laurierblaadjes in de zeef achter blijft. Verwijder de laurierblaadjes. Doe het vlees met de uien in een keukenmachine en maal het net niet fijn en zet even weg.

Maak vervolgens de roux door de boter zachtjes te laten smelten (laat niet verkleuren) en voeg alle bloem toe. Zet het vuur laag en roer met een houten spatel tot je een papje hebt. Blijf roeren en laat de bloem enkele minuten garen.
Voeg voorzichtig beetje bij beetje de bouillon toe en blijf roeren zodat er geen klontjes in komen. Pas als de bouillon helemaal is opgenomen voeg je een grotere hoeveelheid toe. Blijf bouillon toevoegen totdat je de gewenste dikte hebt. Voeg het vlees toe en roer het geheel goed door, eventueel voeg je nog bouillon toe als het te dik is.
Breng op smaak met versgemalen peper. Serveer de ragout in een pasteibakje en doe er wat fijngesneden peterselie overheen.

 

Caramel notentaartje

 

 

Het deeg

  • 50 gram suiker
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram geraspte kokos
  • 50 gram gesmolten boter
  • Doe suiker, bakmeel en geraspte kokos in een kom en meng goed door elkaar. Voeg de gesmolten boter toe en maak er een samenhangend deeg van.
     

Vulling

  • 100-150 gram gemengde noten, bv. amandelen en walnoten
  • 1 blikje gecondenseerde gezoete melk. (Je hebt niet alles nodig)
  • klein beetje Maldon zoutvlokken 

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Vet een boterkoekvorm van 26cm of 1 kleine quichevorm van 19cm heel goed in.
  • Verdeel het deeg over de bodem en de randen en bak 10 minuten in de oven
  • Neem de schaal uit de oven en verdeel de noten over het deeg 
  • Verdeel voorzichtig de gecondenseerde melk over de noten en strooi er wat zoutvlokken overheen.
  • Bak de koek nog 20-25 minuten tot goudbruin
© 2013 - 2023 De Pools Aardewerk Shop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel