Lekker koken is al vele jaren een grote hobby van mij. Hoe leuk is het om daarbij het Poolse Bunzlau aardewerk te combineren en jullie als gebruiker te insprireren met gevarieerde en verschillende recepten. Iedere maand weer een nieuw recept! Wil je meer recepten zien? Klik dan op deze link 

    Cheesecake met mango

       Het deeg

  • 75 gram suiker
  • 75 gram zelfrijzend bakmeel
  • 75 gram geraspte kokos
  • 75 gram gesmolten roomboter
  • Doe suiker, bakmeel en geraspte kokos in een kom en meng goed
  • Voeg gesmolten boter toe en maak een samenhangend deeg
  • verwarm de oven voor op 165 graden en vet een quicheschaal van 23cm goed in
  • verdeel het deeg alleen over de bodem en bak 7 minuten
  • Neem de schaal uit de oven

       De vulling

  • 450 gram Arla Skyr Creamy 5% vet
  • 3 eieren
  • 1 citroen
  • 1 rijpe verse mango
  • 1 eetlepel chiazaad en fruit (bloemen) ter decoratie
  • Rasp de citroen en doe dit samen met de Skyr en de eieren in een kom en klop met een garde tot een luchtig geheel
  • Giet dit mengsel over de bodem en bak de cheesecake in ongeveer 35-40 minuten lichtbruin
  • Laat volledig afkoelen
  • Schil de mango en pureer het vruchtvlees met de staafmixer en voeg chiazaad toe.
  • Verdeel dit mengsel over de taart en versier naar eigen idee en zet de taart minimaal 2 uur in de koelkast

Tiramisu met limoncello

  • 21 lange vingers
  • 2 eigeel
  • 2 eiwit
  • 250 gram mascarpone
  • 50 gram suiker
  • 200ml limoncello
  • stukje pure chocolade
  • rasp 1/2 citroen 

Werkwijze

  • maak dit dessert ruim 4 uur voor gebruik
  • langwerpige diepe ovenschaal 32x19x6,2cm hoog
  • smeer de schaal in met wat olie
  • meng eigeel met suiker en rasp van een 1/2 citroen en voeg mascarpone en 15ml limoncello toe
  • de eiwitten in een schone kom en met de mixer stijfkloppen
  • schep de stijf geslagen eiwitten voorzichtig door het mascarpone mengsel
  • de rest van de limoncello in een schaaltje doen
  • doop hierin 1 voor 1 de lange vingers en maak de eerste laag in de schaal
  • smeer een goede laag van het mascarpone mengsel hierover uit
  • herhaal deze werkwijze tot 3 lagen en eindig met het mascarpone mengsel
  • versier met 3 plakjes citroen
  • rasp de pure chocolade over de bovenlaag en zet tot gebruik in de koelkast 

Gevulde kalfsschitzel met asperge

 

  • 4 dunne kalfsschnitzels, ongepaneerd
  • 8 asperges, geschild
  • 200ml slagroom
  • 200ml runderfond
  • 2 eetlepels dyon mosterd
  • 2 eetlepels roomboter
  • zachte sla of veldsla
  • venkel, heel dun gesneden en even geblancheerd
  • peper en zout
  • keukentouw 

Werkwijze

  • Blancheer de asperges door ze enkele minuten te koken en dep droog
  • Leg 2 asperges op een dunne schnitzel en zet het op 3 plaatsen vast met een stukje keukentouw en doe dit in totaal 4x
  • Doe ondertussen de fond met slagroom in een pannetje en breng aan de kook.
  • Laat dit tot de helft inkoken en voeg dyon mosterd toe.
  • Bak de rolletjes om en om goudbruin in de roomboter en breng op smaak met Z&P
  • Verpak de rolletjes 5 minuten in aluminium folie en voeg wat jus aan de mosterdsaus toe
  • Maak intussen de borden op met de diverse groenten, snij de rolletjes in 4 stukjes en leg op de salade
  • Doe er daarna wat van de smakelijke saus over.
  • Serveer eventueel met wat gebakken krieltjes

 

 De lekkerste Aspergesoep                            

 

  • 500 gram asperges
  • 50 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 2 eidooiers
  • 250ml koffieroom of slagroom
  • groentebouillon tablet
  • 1 theelepel suiker
  • zout, peper en versgemalen nootmuskaat
  • 30ml sinaasappelsap

Werkwijze

  • Schil de asperges en snij het hard uiteinde eraf
  • Doe 800ml water met een bouillontablet en de suiker in de pan samen met de schillen en de asperges
  • Kook dit alles ongeveer 10 minuten, zet het vuur uit en laat nog 15 minuten trekken
  • Haal de asperges uit de pan en giet het kookvocht door een vergiet in een pan of kom (gooi de schillen weg)
  • Smelt de boter in de lege pan en voeg bloem toe
  • Meng dit door voorzichtig door elkaar en voeg beetje voor beetje al het kookvocht van de asperges toe.
  • Zorg dat de soep klontvrij is en gebruik zo nodig een garde
  • Klop eierdooiers los in een kommetje, voeg wat soep toe en schenk dit dan bij de rest van de soep.
  • Voeg koffieroom of slagroom, peper, zout ,vers gemalen nootmuskaat en sinaasappelsap toe
  • Laat de soep warm worden ( niet koken! ) en voeg de asperges toe
  • Varieer met blokjes ham of snippertjes zalm of peterselie

 

Pasteitje met Runder ragout

Maak eerst de bouillon

  • 500 gram runder poulet
  • 2 uien, grof gesneden
  • 2 runder bouillonblokjes
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 liter water


De roux

  • 50 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 500ml bouillon
  • Vers gemalen peper


Werkwijze
Doe 1 liter water in een pan en voeg runder poulet met 2 bouillonblokjes toe en breng dit aan de kook. Voeg daarna 2 grofgesneden uien en de laurierblaadjes toe en laat dit op een klein pitje ongeveer 3 uur zachtjes garen tot het vlees helemaal zacht en gaar is. Controleer regelmatig of er voldoende water in de pan blijft. Zet een zeef op een pan en giet de bouillon erdoor heen en zorg dat het vlees met uien en laurierblaadjes in de zeef achter blijft. Verwijder de laurierblaadjes. Doe het vlees met de uien in een keukenmachine en maal het net niet fijn en zet even weg.

Maak vervolgens de roux door de boter zachtjes te laten smelten (laat niet verkleuren) en voeg alle bloem toe. Zet het vuur laag en roer met een houten spatel tot je een papje hebt. Blijf roeren en laat de bloem enkele minuten garen.
Voeg voorzichtig beetje bij beetje de bouillon toe en blijf roeren zodat er geen klontjes in komen. Pas als de bouillon helemaal is opgenomen voeg je een grotere hoeveelheid toe. Blijf bouillon toevoegen totdat je de gewenste dikte hebt. Voeg het vlees toe en roer het geheel goed door, eventueel voeg je nog bouillon toe als het te dik is.
Breng op smaak met versgemalen peper. Serveer de ragout in een pasteibakje en doe er wat fijngesneden peterselie overheen.

 

Caramel notentaartje

 

 

Het deeg

  • 50 gram suiker
  • 50 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram geraspte kokos
  • 50 gram gesmolten boter
  • Doe suiker, bakmeel en geraspte kokos in een kom en meng goed door elkaar. Voeg de gesmolten boter toe en maak er een samenhangend deeg van.
     

Vulling

  • 100-150 gram gemengde noten, bv. amandelen en walnoten
  • 1 blikje gecondenseerde gezoete melk. (Je hebt niet alles nodig)
  • klein beetje Maldon zoutvlokken 

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Vet een boterkoekvorm van 26cm of 1 kleine quichevorm van 19cm heel goed in.
  • Verdeel het deeg over de bodem en de randen en bak 10 minuten in de oven
  • Neem de schaal uit de oven en verdeel de noten over het deeg 
  • Verdeel voorzichtig de gecondenseerde melk over de noten en strooi er wat zoutvlokken overheen.
  • Bak de koek nog 20-25 minuten tot goudbruin
© 2013 - 2022 De Pools Aardewerk Shop | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel